Jak vyzrát na malého nejedlíka?

Někdy je to beznadějná mise – lžička se přibližuje k dětské pusince, ale ta je zamčená na sto západů. Při každém novém pokusu se malý nejedlík vzpouzí, nesouhlasně kroutí hlavou a ve finále jídlo létá všude kolem.

Nejste v tom sami! S vybíravostí v jídle se u svých dětí setkává mnoho rodičů. Ať se vám to zdá jakkoli náročné, zachovejte klidnou hlavu, udržte nervy na uzdě a svému malému jedlíkovi jídlo zas a znovu nabízejte. Výsledky se jistě brzo dostaví!

 

Pokud dítě u oběda zarputile odmítá potravinu, kterou obvykle jí, neřešte to a nenabízejte mu žádnou náhradu. Vyčkejte do druhého dne a zkuste mu ji nabídnout znovu. Pokud opět odmítne, můžete se uchýlit k nevinné lsti, připravte ji trochu jinak nebo ji propašujte v menším množství do některého z oblíbených pokrmů.

Náš tip: připravte svému zatvrzelému paličákovi svačinku, která ho doslova nadchne. Nechte se inspirovat třeba tady!

Odmítá-li váš malý jedlík některou z potravin dlouhodobě, prostě ji na čas z jídelníčku vyřaďte a vraťte se k ní až po čase.

Jistě sami dobře víte, že vás váš malý rarášek často a rád napodobuje. Jděte mu tedy příkladem i v jídle! Jezte to, co chcete, aby také jedlo.

 

Takhle ne!

  • Neslibujte za snědené jídlo sladké odměny. Dítě si může vytvořit návyk, který budete v budoucnu těžko odstraňovat.

Takhle ano!

  • Krmte dítě v klidném prostředí
  • Kombinujte i na první pohled nekombinovatelné potraviny
  • Pokuste se servírovat jídlo atraktivněji
  • Jděte příkladem

Selhaly všechny výživové rady, které jste od svého okolí dostali a váš malý objevitel se v jídle stále vesele šťourá? Nepropadejte panice a vyzkoušejte nějakou vlastní taktiku. Své dítě přece znáte nejlépe vy sami.

Nezapomínejte na to, že kojenecká a batolecí strava by měla obsahovat všechny důležité živiny pro správný vývoj dítěte. Jak zajistit vašemu děťátku pestrou stravu? Máme pro vás tipy, rady i ukázkové jídelníčky.