Co dělat, když babička nebo jiní příbuzní nemohou pomoci s hlídáním dítěte? Nezoufejte, existují i profesionální chůvy, které vám pomohou.

Hlídání dítěte jinou osobou, než maminkou, se obecně nedoporučuje v období šestinedělí. Od přibližně třech měsíců věku by neměl být problém svěřit miminko na chvilku například babičce. Profesionální chůvu můžete vyzkoušet třeba okolo osmi měsíců. Vše je ovšem velmi individuální. Záleží na tom, jak na změny reaguje vaše dítě, a jak se cítíte vy.

Komu svěřit dítě na hlídání?

S výběrem osoby na hlídání nespěchejte. Dejte na svůj instinkt. Své děťátko svěřte člověku, kterému důvěřujete. Ačkoli je vždy lepší zapátrat v řadách rodiny či přátel, ne každá matka má po ruce vitální babičku nebo chápající kamarádku s vlastními dětmi. Někdy je proto nutné obrátit se na profesionální paní na hlídání.

Jak ale poznat „tu pravou“ paní na hlídání?

  • Hledat můžete na základě doporučení, ale i přes renomované agentury.
  • S chůvou je vhodné se předem seznámit. Dejte si společně třeba kávu nedaleko dětského hřiště.
  • Po kandidátce chtějte vědět základní údaje (jméno, bydliště, věk, předchozí zaměstnání či školu), jaké má zkušenosti s hlídáním dětí, a jak by řešila konkrétní situace.
  • Vyzkoušejte, zda na sebe s dítětem dobře reagují.
  • Pokud se vám cokoli nezdá, nebojte se službu odmítnout.

V den hlídání na sobě nedejte znát nervozitu. Negativní pocity z vás dítě snadno pozná. Vše předem dobře připravte – kartičku s důležitými kontakty, jídlo, pití, věci na přebalování, náhradní oblečení a hlavně oblíbené hračky.

Pokud dítě užívá léky, nebo je na něco alergické, raději to sepište a umístěte na viditelné místo.

Chůvě vše ukažte a seznamte jí s rutinou dítěte. Se svým drobečkem se rozlučte zvesela – však se za chvíli zase uvidíte.

Máte tipy, jak vybrat nebo otestovat správnou chůvu? Inspirujte ostatní maminky krátkým příspěvkem.