Ne každý má čas vyrábět a vymýšlet každý večer aktivity na druhý den. Někdy se to sejde, venku prší a děťátku se najednou znelíbí snad všechny hračky v pokojíku. Nuda a zlobení na sebe nenechá dlouho čekat. Podívejte se na rychlo-aktivity, které nepotřebují více než pětiminutovou přípravu a potřebujete k nim jen věci, které máte běžně doma.

Brčkožrout

Co budete potřebovat?

  • Krabici od kaše nebo mléka
  • Nůžky s ostrým hrotem
  • Brčka
  • Izolepu na zpevnění

Izolepou zpevněte krabici v místě, kde budete dělat díry pro brčka. Hračka tak bude o chlup více zničení-odolná :-) Do téhle strany pak udělejte nůžkami několik děr velkých tak, aby se do nich brčka dala vsouvat. Podle délky brčka bude možná potřeba krabičku dole otevřít, aby brčka propadla dírkou celá. 

Už se vaše děťátko učí poznávat barvičky? Připevněte na vnější stranu krátká brčka různých barev a snažte se vsouvat do díry brčkou příslušné barvy.

 

Knoflíko-žrout

Co budete potřebovat?

Do umělohmotného víčka prořízněte díru velkou a širokou, aby jí prolezl největší knoflík, který jste si připravili.

Už samotné barevné knoflíky u nás budili pozornost. Každý má jiný tvar, strukturu, velikost i barvu. Pak jsme zkoušeli knoflíky vkládat do dírky a poslouchali, jak každý knoflík jinak cinkne o dno. A co teprve, když je krabička naplněná a dá se s ní dělat tolik hluku :-)

Větší děti už pochopí hru na penízky v kasičce. Co si za ně malý kupec koupí?

aktivity pro batolata na doma

Domácí basketbal

Co budete potřebovat?

  • Kýbl nebo lavor
  • Staré noviny, letáky nebo papíry

Noviny nebo papíry zmačkejte společně s děťátkem do kuliček. Můžou být různě velké i barevné.

Všechny kuličky naházejte do lavoru a pak obřadně vysypte po celém pokoji. Já k tomu ještě pro dodání důležitosti vyprávím básničku „Princeznička na bále, postrácela korále. Její táta, mocný král, Honzíka si zavolal. Honzíku, máš na mále, přines nám ty korále! Honzíl běžel na horu, nakopal tam bramboru, přinesl je před krále, TADY JSOU TY KORÁLE!!!

Děťátko pak kuličky sbírá a hází zpátky do lavoru.

Z vlastní zkušenosti tahle hra baví všechny děti od těch lezoucích až po ty větší, kterým se dá lavor dál a zkouší se trefovat z větší vzdálenosti.

Sáčky od čaje sem a tam

Co budete potřebovat

  • Prázdné sáčky od čaje, nebo klidně i ty plné, polud vám nevadí, že budou pomačkané
  • Dvě prázdné krabice například od mléka nebo kaše

Vůně, tvary a všechny možné barvičky jsou pro malé objevitele zážitkem. Nechte děťátko přehazovat sáčky z krabičky do krabičky. Už jen to, že se nejedná o hračku, ale něco, co za normálních okolností maminka pečlivě zavírá udělá z přehazování čajových sáčků zábavnou hru :-)  

Větší děti můžete nechat k čajíkům čuchat a společně poznávat, co by to mohlo být.

Poznej podle chuti

Co budete potřebovat

  • různé ovoce a zeleninu

Už dvouleté děti umí pojmenovat spousty ovoce a zeleniny. Nakrájejte si malé kousky a v rámci odpolední svačinky zkuste, co malý mlsoun poslepu pozná. Není od věci obrátit si role a nechat se chvíli hýčkat a poznávat.