Přemýšlíte, jak vybrat to nejlepší umělé mléko pro vaše miminko? Poradíme vám, jaká kojenecká mléka existují a podle čeho se rozhodnout.

Je nezpochybnitelné, že mateřské mléko je nejlepším způsobem výživy kojenců. Samozřejmě, ale může nastat situace, kdy už nemůžete děťátko kojit. Může se jednat např. o onemocnění děťátka či maminky anebo o jiné závažné důvody.
V každém případě by o dokrmování kojeneckým mlékem nebo o úplném přechodu na krmení kojeneckým mlékem měl rozhodnout váš pediatr, podle toho, jak děťátko prospívá.

Co to vlastně je kojenecké (umělé) mléko?

Kojenecké mléko (často nayývané také umělé mléko nebo kojenecká výživa) patří mezi tzv. potraviny pro zvláštní výživu. Na ty se vztahují zákonem přísně stanovené požadavky na složení, kvalitu surovin a označování. Můžete si tak být jistá, že kojenecká mléka prošla testy kvality a vaše děťátko bude dostávat bezpečný a kvalitní výrobek, ať si vyberete jakékoliv umělé mléko. Rozdíly mezi kojeneckými mléky jsou spíše ve složení (např. zda obsahují prebiotika, kolik obsahují vápníku a vitaminu D), ve snadnosti přípravy nebo chuti. Liší se i šíře sortimentu. Některé značky nabízí i mléka pro děti se speciálními potřebami - např. pro alergiky, předčasně narozená miminka apod. 

Sledujte také, zda vámi vybraná značka nabízí také mléka se složením upraveným pro batolata, protože mléčná výživa je neméně důležitá i v batolecím věku. 


Počáteční a pokračovací kojenecká výživa: jaký je v tom rozdíl?

Legislativa rozlišuje tzv. kojeneckou počáteční a kojeneckou pokračovací výživu. Počáteční kojeneckou výživou se rozumí potraviny pro zvláštní výživu určené pro výživu kojenců v prvních šesti měsících života, které svým složením plně pokrývají výživové požadavky nejmenších miminek až do zavedení dalších nemléčných příkrmů (kaše, zeleninové příkrmy a další). Pokračovací kojenecká výživa  jsou potraviny pro zvláštní výživu určené pro výživu kojenců po zavedení nemléčných příkrmů, kdy kojenecká výživa tvoří hlavní tekutou složku smíšené stravy. To znamená, že i v tomto období získává děťátko většinu tekutin z kojeneckého mléka.


Typy kojeneckých mlék

Kojenecké mléko se podle použité bílkoviny dělí na:

  • Kojenecké mléko obsahující bílkoviny kravského mléka (syrovátkové bílkoviny a kasein). Tato mléka jsou vhodná pro děti, které prospívají, netrápí je citlivé bříško a jejich rodiče nejsou alergici (tedy dítě má nízké riziko vzniku alergie). Tato mléka na trhu nabízí více značek a základní složení mlék je legislativně upraveno zákonem. Některá mléka mohou navíc obsahovat například prebiotické oligosacharidy, napodobující funkci oligosacharidů přirozeně se vyskytujících v mateřském mléce. Ty pak sídlí ve střevní mikroflóře vašeho děťátka a přispívají ke správnému trávení a spokojenému bříšku.
  • Kojenecké mléko obsahující hydrolyzované bílkoviny – kde jsou bílkoviny kravského mléka částečně nebo úplně rozštěpené. Tato kojenecká mléka jsou vhodná pro děti s rizikem vzniku alergie (tzv. HA mléka) nebo pro děti s již prokázanými alergiemi.
  • Dále existují na trhu kojenecká mléka, která již spadají do potravin pro zvláštní lékařské účely. Tato mléka vždy doporučuje lékař a jsou určena dětem s drobnými zdravotními komplikacemi, jako je ublinkávání, zácpa nebo kojenecké koliky.

Pokud chcete poradit s výběrem konkrétního kojeneckého mléka pro vaše děťátko, zavolejte nám nebo pište na chatu či e-mailu. Lucka a Miri