Sourozenec je pro děťátko každého věku obrovská událost. Většinou se jí jako rodiče obáváme s tím, jak ten starší přijme mladšího a jak se vyrovná s tím, že máma už není jen jeho. Přinášíme vám pár tipů, aby příchod toho malého štěstíčka přijalo i to vaše větší štěstíčko.

Spinkání

3-4 měsíce před příchodem miminka

Rozmyslete se, kde bude spinkat starší a kde mladší. Řeště to především, pokud

  • chcete staršího přestěhovat z vaší ložnice do jeho vlastního pokojíčku
  • chcete mu koupit větší postýlku a jeho současnou dostane miminko
  • chcete nebo musíte uzpůsobit jeho pokojíček (například nový nábytek, koberec nebo celková rekonstrukce pokoje)

Dejte mu čas, aby si na vše zvyknul a neměl to spojené s příchodem miminka. Vyvarujete se tak jeho pocitům, že mu miminko vzalo místo u mámy v posteli, v ložnici nebo dokonce že mu vzalo jeho postýlku. Pokud máte prostorové možnosti, schovejte postýlku z dohledu děťátka, aby ji pár měsíců před narozením miminka prostě nevidělo a zapomnělo na ni. 

Kočárkování, skejtíkování, nošení

1-2 měsíce před příchodem miminka

Promyslete si, jestli je váš starší už tak dobrý chodec, že nebude potřebovat kočárek. Hodně zastane odrážedlo nebo populární skejtík, na který si starší nastoupí a veze se. Nicméně vše je hodně individuální. Naštěstí pro méně chodící děti jsou tu sourozenecké kočárky.

Další řešení je, že staršímu ponecháte jeho golfky pro případ, že jdete například ze školky a chcete, aby si v kočárku odpočinul. Miminko si pak můžete dát do nosítka nebo do šátku. Delší výlet, kdy chcete mít v kočárku naopak miminko, může usnadnit batolecí nostíko na záda nebo krosnička, ve které se pro změnu usadí ten starší.

Hračky vyprat a uklidit

1-2 měsíce před příchodem miminka

Hračky pro miminko je potřeba nejen předem vyprat, ale měly by na pár měsíců zmizet z dohledu staršího děťátka. Nemějme ambice, že se těch vysterilizovaných chrastítek ten starší ani nedotkne, ale snaha by aspoň v tom úplném začátku měla být.

Prožívejte to dohromady

od začátku vašeho těhotenství

U nás bylo důležité, že jsme před prvorozeňátkem nic netajili. Věděl o miminku hned druhý den, co jsme se o něm dozvěděli my. Už uměl říct „mimi“ a ukázat mamince na bříško, tak jsme se chvíli báli, jestli nás v prvních týdnech neprozradí :-) . Občas sám bříško pohladí „malá, miminko“ nebo mu dokonce dá pusinku. Ví, proč nesmí mamince skákat na bříško a proč ho nosit může jenom tatínek. Přišlo nám to fér a zatím se to vyplácí.

Panenka, aby bylo miminek ještě víc

1 měsíc před příchodem miminka

Některé dětičky jsou už ve dvou letech velcí pečovatelé. Můžete jim tedy pořídit panenku, na které si ukážete, jak to s miminky chodí. Že ze začátku jenom leží, děláme jim jenom malá na ručičku nebo nožičku, hračky jim podáváme do ručičky, přebalujeme jim plínku a papají mlíčko od maminky. Dokonce i malí kluci pak s maminkou „kojí“ své plyšáky nebo panenky. A proč ne? Zase je to další společná aktivita.

Dárečky vždycky potěší

v době narození miminka

Když už se blíží den D, dojděte ještě do hračkářství a kupte dvě hračky. Společně se starším můžete vybrat hračku pro miminko, kterou mu dá, až se narodí. Tajně kupte ale ještě jednu hračku, kterou naopak miminko "přinese" svému staršímu bráchovi nebo sestřičce. Takové pěkné gesto z obou stran nemůže nic pokazit.

Návštěvy poproste o spolupráci

po narození miminka

Až k vám začnou chodit návštěvy, poproste je o to, aby předtím, než se začnou rozplývat nad miminkem, pozdravili i vašeho staršího. Mějte taky připravenou maličkost pro případ, že by návštěva přinesla dáreček jenom miminku, a rychle jí darujícímu podstrčte, aby i starší něco malinkého dostal. Určitě bude mít radost z malé figurky do oblíbené stavebnice nebo z nové knížky.

A ještě jeden tip na závěr.

pořád :-)

Vaše prvorozeňátko nezestárne v den narození sourozence o víc než jeden den. Není to najednou velký kluk nebo velká holka. Hlavně ti dvouleťáci jsou pořád ještě taková miminka. Potřebují se mazlit, chovat, potřebují pomoct s oblečením a jídlem. Chtějí být (a podle mě na to mají ještě plné právo) maminčiným malým klukem nebo malou holčičkou. Myslím, že je dobré je v tomhle hlavně okolo narození miminka utvrzovat co nejvíc. Jak? Mazlete je kdykoli si o to řeknou a jenom trošku to půjde. Neberte jim procházky na hřiště, společné stavění Lega nebo písničku před usínáním. Já vím, je to těžké, hlavně pokud je malé miminko náročnější a uplakanější. Ale myslím, že pomůže už jenom to, že na to budeme myslet.