Už malinké děti milují úkryty, stany a bunkry. Ušijte malému indiánovi jeho vlastní teepee.

Jsem opravdový amatér co se týče šití. A ačkoli má naše teepee spoustu nedostatků, krásně plní svojí funkci a je úkrytem pro našeho malého indiána už víc než rok. Počítejte, že nad strojem strávíte pár večerů, ale ta radost za to stojí

Krok první Rozmyslete rozměry teepee

Jaká se vám do pokojíčku nebo obýváku hodí základna teepee? My jsme zvolili 90 x 90 a na tyto rozměry je také můj návod. Pokud zvolíte jinou základnu, musíte přepočítat i ostatní rozměry. :-) 

Krok druhý Sežeňte všechno potřebné

  • 4 dřevěné kulaté tyče dlouhé ideálně 2,4m (například z hobbymarketů)
  • látka na stěny teepee (A,B) : 102  x 290 cm + rezerva
  • látka na vršek teepee (C) : 32 x 130 cm+ rezerva
  • látka na tunely pro tyče (D) : 28 x 140 cm+ rezerva
  • látka na dno teepee : 95 x 95 cm + rezerva
  • látka na doplňky (polštářky apod. ) 
  • molitan na dno teepee : 90 x 90 cm x 4 cm 
  • provázek na svázání tyčí
  • dostatek nití v barvě látky, šicí stroj, špendlíky

Krok třetí Měříme a stříháme

Nastříhejte si látku. Platí tu pravidlo dvakrát měř (já bych řekla hned třikrát), jednou řež. Zatím budem potřebovat:

  • 3x díl A
  • 1x díl B
  • 4x díl C
  • 4x díl D

Látka na boky teepee

Z látky vystřihněte podle obrázku 3 lichoběžníky (A) a jeden širší lichoběžník (B)- ten budeme půlit a bude to vchod do teepee. Než začnete stříhat, všechny čáry si načrtněte tužkou nebo křídou.  Rozměry jsou na náčrtku a počítám tu i s 1 cm navrch na založení nebo zašití (to platí pro celý postup).

Látka na vršek teepee

Z druhé látky vystřihněte vrchní část boku teepee (C) podle rozměrů na náčrtku. 

Látka na tunely pro tyče

Ideální je udělat tunely (D) o malinko širší než je obvod tyče. Nicméně nenechávejte tu přílišnou vůli, to by pak látka z tyčí snadno sklouzávala. 

Pokud máte tyče o průměru 1 cm,  potřebujete obdélníky široké 8,5-9 cm. Přeměřte si tedy koupené tyče a případně přepočítejte. Délka pro naše teepee je 137 cm.

Krok třetí Sešíváme

Boky teepee

Nejprve sešijte dolní (A) a horní bok (C) teepee. Pokud jedete podle mých náčrtků, je tam vždycky 1 cm přesah na sešití. Nebojte se tedy látky sešívat 1 cm od kraje. Sešívejte z rubu látek.

Vchod do teepee

Přední stranu teepee (B) přeložte po vertikální ose a rozstříhněte v půlce (červená čára). Pak zapošijte 1 cm na hranách vchodu do teepee (zelené čáry).  Použít můžete i například šikmý proužek na začištění. 

Oba vzniklé čtyřúhelníky pak přišijte vrchní stranou k hornímu boku (C)

Tunely na tyče

Nejprve začistíme krátké strany dílů D. Zapošijeme 1 cm látky na obou kratších stranách. Pak sešijte látku na tyče, aby vám vznikl tunel, tedy přehněte látku v polovině její delší strany a sešijte. Důležité je sešívat netradičně z lícové strany. Přesahy nám pak pomohou tunel všít mezi boční strany.

Sešijeme boky a tunely dohromady

Tunely pak všíváme mezi jednotlivé boky teepee a tím všechny části spojíme do jedné. Všechno šijte z rubu, ať nejsou spoje vidět.

Pokud si nevěříte (jako já) na sešívání tří látek najednou, klidně přišijte tunel k jednomu boku a až poté přišijte bok druhý. 

Jestli jste se zdárně prokousali až sem, moc vám gratuluji! To nejtěžší máme za sebou a vašemu malému indiánovi se už určitě zdá o novém teepee a dobrodružství v něm. Čeká vás poslední krůček, ten bude už ale opravdu hračka. 

Krok třetí Podložka pod teepee

Vycházím z toho, že máte molitan o rozměrech 90 x 90 x 4 cm. Vystřihněte si dva čtverce látky o rozměrech 95x95 cm

U každého čtverce obšijte jednu stranu (založte cca 1 cm a prošijte). Ideální je na tuhle stranu našít i suchý zip, aby se obal molitanu dal zapnout a molitan nevykukoval. Sešijte zbývající tři strany z rubu. Vznikne vám tak obal na molitan (vypadá to jako povlečení na polštář). 

Krok čtvrtý Svázat a postavit

Do všech čtyřech rohů podložky přišijte provázek nebo stužku. Stejně tak i do spodních rohů teepee. Tím, že přivážete spodní stranu teepee k podložce, se vám nebudou tyče rozjíždět a teepee bude držet tvar. 

Do tunelů pro tyče vsuňte tyče a svažte je nahoře provázkem. Pokud boky teepee nejsou napnuty, pohrajte si s výškou, kde jsou tyče svázány. 

Krok posledníSledujte tu radost malého indiána! 

Náš malý indián se od narození moc rád válí na matracích a v polštářích. Proto jsem jeho teepee vybavila ještě několika polštářkyradost byla neuvěřitelná, i u toho malého batolátka. A jak doladíte svému indiánovi teepee vy?