Pštrosi, koníci, lodičky nebo dinosauři. To všechno se dá vidět a zažít v blízkém okolí Brna.

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně jsou klasika a málokterý návštěvník Moravského krasu tuhle část vynechá. Nás ale překvapilo, jak se to dá zvládnout i s malým dítětem, a že si tu jde udělat parádní den, který si užijí opravdu všichni zúčastnění :-) 

Na dolním parkovišti Punkevních jeskyní se rozhodněte, jestli dva kilometry k jeskyním pojedete vláčkem nebo půjdete po rovné asfaltce pěšky. Obojí je zážitek. Kdo půjde pěšky, může navíc házet klacíky do potokamávat všem vláčkům, které mezitím projedou okolo.

S rok a půl starým dítětem jsme riskli i prohlídku jeskyní včetně cesty na lodičce a vyplatilo se. Sice jsme plně využili nosítko, protože náš malý speleolog moc nechtěl ťapat, nicméně jeho nadšený výraz z osvětlených "hub, stromečků, medvídků...", jak jsme nazývali krápníky, nás ujišťoval, že si to užívá stejně jako my. Na konci prohlídky jsme se svezli lodičkou, a to byl teprve zážitek

Na horní okraj Macochy se dá vyjet lanovkou. Kočárek prý po cestě nevyjede. 

Pokud vám  malý objevitel začne u dolní stanice lanovky usínat, doporučuji vydat se dál po asfaltce po značené cestě. Je tu naprostý klid, málo turistů a nádherná příroda. 

Příjemným překvapením pro nás byl Dům přírody u parkoviště Punkevních jeskyní. V novém moderním areálu je totiž i zajímavá hernička pro děti. Ty malinké si tu odpočinou, pokud venku není zrovna nejlepší počasí, a ty větší tu mohou probádat jeskyni a na vlastní kůži objevit zase něco nového o jeskyních a okolí.  

Za dinosaury do Vyškova

Kousek od Brna v malém městečku Vyškov žijí opravdu velcí dinosauři. Dinopark Vyškov je součástí místní ZOO, kde musíte začít svůj výlet do prehistorie. Odtud vás totiž odveze vláček přes celé městečko do Dinoparku. Kromě obrovských dinosaurů si tu malí prehistorici mohou vlézt i do dinosauřího vejce, pohladit si skoro všechny exponáty a pohrát si na spoustě hřištích. Občerstvení je tu ale jenom hodně jednoduché a spíš nezdravé. Tak malému objeviteli nezapomeňte vzít pořádnou svačinku

Vláček vás převeze zase do přítomnosti do ZOO. Je to menší ale moc pěkně udělaná ZOO, kde najdete velbloudy, lemury, domácí zvířátka a nebo můžete vlézt přímo do voliéry papoušků a chvíli je pozorovat zblízka. 

V ZOO není žádná restaurace. V pokladně se ale jde domluvit, že si odskočíte ven na oběd a znovu se vrátíte. A hned na parkovišti je pěkná restaurace :-)

Zvířátka a hernička na Ranči u Jelena

Vyražte z Brna autem nebo autobusem na kraj Moravského krasu na Ranč u Jelena. S kočárkem nebudete mít větší problém, protože v jeho okolí vedou asfaltky, po kterých jen výjimečně projedou chataři nebo hosté ranče. Hned od cesty uvidíte pštrosy a kousek dál i kozy a ovce. Ve stájích je asi 10 koníků, ke kterým vás (pokud jim zrovna čas dovolí) i pustí.

Komu vyhládne, neměl by přehlédnout restauraci přímo na ranči. Ochotně vám ohřejí jídlo i pro miminko. A jako bonus je tu dokonce malá vnitřní hernička pro děti a relativně velké venkovní hřiště se skluzavkou, houpačkami a pískovištěm. Jenom dejte pozor, kdy je restaurace otevřena a ideálně si to dopředu telefonicky ověřte. Ať nejedete zbytečně.