V parných letních dnech si můžeme hrát i s ledem. A proč by měl být obyčejný průhledný? Pojďme svět vidět barevně!

 Čeká vás horký letní den? Milovníky vody a ledu jsou snad všichni malí objevitelé. Inspirujte se jednou z aktivit jako dělaných pro horký letní den. 

Připravte si pouze:

  • tvořítka na led
  • potravinářské barvivo
  • lavor s vlažnou vodou

Asi hodinu před hrou...

Do mističky s vlažnou vodou nasypte trochu potravinářského barviva, dobře rozmíchejte a vlijte do tvořítka na led. Krásně se hodí modrá, červená a žlutá. Ale fantazii se meze nekladou. Tvořítko vložte do mrazáku a počkejte, až se z vody stanou ledové barevné kostky.

Svléknout oblečení a můžeme si hrát!

Malého malíře svlékněte do plínky nebo do naháče a v koupelně, ve vaně, na balkoně nebo na zahradě mu na dosah postavte lavor s vlažnou vodou. Chvíli si určitě bude v lavoru máchat ručičky, cákat a plácat do vody. Za chvíli ho ale začne zajímat, co to v kuchyni vylamujete z ledových tvořítek do misky. Postavte mu k lavoru mističku s vylámanými barevnými kostkami ledu. A teď už jen sledujte, jak fascinovaně kostky ledu dává do vody, plave s nimižasne nad tím, jakou za sebou ledová lodička zanechává stopu a jak rychle se voda v lavoru mění.

Nechte svého malého objevitele hledat v obarvené vodě malé kamínky, brát je do ručičky a znovu je do lavoru házet.

Pár tipů na závěr

  • Voda v lavoru se pravděpodobně brzy zbarví do nepěkné hnědé. Zbytky ledových lodiček můžete vyndat, vodu v lavoru rychle vyměnit a zábava může začít nanovo.
  • Pokud se malý námořník nechce barevných lodiček vzdát ani v chladnějších dnech, dejte mu menší lavor na tácek u jídelní stoličky a oblékněte ho do pláštěnky. Tak můžete experimentovat s barvami i v zimě.
  • Pro extrémní otužilce je tu i varianta na mrazivé dny. Nahraďte vodu v lavoru sněhem. Obarvovat se bude pomaleji než voda a zábavy si užijete také spousty.

 Podívejte se na další tipy, jak si užít léto na dovolené nebo co s malými dobrodruhy podnikat