Nechte svého malého kreativce vytvořit obrovský obraz, na který nepotřebuje nic jiného než barvy a své ruce a nohy.

 Barvy, voda, léto, tvoření! Pro děti neodolatelná kombinace. Snad všechny děti se rády patlají v barvičkách, cákají je všude okolo a s nadšením sledují, co jim vzniká pod rukama. Vašemu malému Picassovi nemusí být ještě ani rok, aby si to pořádně užil.

 Co budete potřebovat:

  • velký karton
  • potravinářské barvivo
  • několik mističek na barvu
  • další dobrovolné propriety (houbička na nádobí, štětec, korek, hadřík...)
  • ideálně venkovní prostor nebo velkou koupelnu
  • a hlavně teplé počasí nebo vyhřátou místnost

Nejprve vyrobíme barvy

Nejde o nic těžkého. Stačí rozmíchat potravinářské barvivo v trošce vlažné vody v mističce. Čím méně vody, tím bude barva sytější.

Jestli vám nestačí základní barvy, pusťte se do experimentu a smíchejte několik barev dohromady. Například kombinací červené a modré vám vznikne krásná fialová.

POZOR: Pokud se večer chystáte na důležitou večeři nebo do divadla, raději si vezměte igelitové rukavice nebo aktivitu odložte na jindy. Barva z prstů pustí až po několika umytích.

Připravíme si hrací plochu

Ideální je zahrada, ale vystačíte si i s terasou, balkonem nebo třeba větší koupelnou. Pokud máte podlahu náchylnou na špínu, raději pod karton dejte ještě malířský igelit.

Předpřipravte si i místo, kde svého malého malíře celého osprchujete.

A jde se malovat

Děťátko svlékněte do naha nebo do plínky a smiřte se s ním, že za pár minut to nebude růžovoučký andílek, ale pěkně barevný čertík. Posaďte ho doprostřed velkého kartonu a kolem něj vyskládejte mističky s barvami. A teď už se fantazii meze nekladou. Do barviček si jistě sáhne ručičkou, můžete mu nabídnout i rozstříhanou kuchyňskou houbičku. Větším dětem štětec nebo korek na „razítkování“. Barvičky jsou „jedlé“, a tak nemusíte mít strach, když si menší dětičky trochu barvy zanesou i na obličej. Když jsem koukala na toho svého impresionistu, zjistila jsem totiž, že mu vlastně nejde ani tolik o to, co je na papíře, jako o to, jak moc barevné má nožičky, ručičky a bříško :-)

Na závěr sprcha a úklid

Někomu tahle zábava vydrží deset minut, jiný se v tom najde a obrázek patlá půl hodinky. Ať tak nebo tak, čeká vás úklid barevného (v mém případě spíš slitého hnědého) království. Nelekejte se, pokud barva na kůži trochu zaschne a nejde hned umýt. Dopřejte večer svému děťátku delší koupel a vše bude zase jako dřív!