Trénování jemné motoriky musí být zábava. Máte doma cedník nebo pařáček a několik špaget? Pojďme se do toho pustit :-)

Když už umí jistě uchopit mámin prst nebo měkoučkého plyšáka, začíná se poohlížet po složitějších ale stále zábavných úkolech a hrách. Osobně se ráda inspiruji aktivitami, na které stačí to, co mám pořád doma. Můžu je pak rychle použít, když se objeví rýma nebo začne pršet a my jsme doma víc, než se nám líbí.

Přesně taková je aktivita se syrovými špagetami a cedníkem nebo starým děrovaným pařáčkem.

Marečkovi jsem dala několik špaget do ručičky a ukázala mu, jak se špageta dá vpíchnout do malé dírky na cedníku. Tím moje úloha skončila. Aktivita se mu líbila a jeho soustředění je zřejmé i z fotky. Tleskal si, když dal do jedné dírky dvě špagety nebo když opatrně špagetu nezlomenou zase vytáhl ven. 

Pokud máte doma i penne, větší děti můžou zkusit penne navléknout na špagetu zapíchlou v cedníku jako korálek.

Na závěr nastala potřeba další činnosti, kterou k mé hrané nelibosti vymyslel Mareček sám. Špagety začal lámat a líbilo se mu, jak mu v ručičce lupnou. Já mohla jenom odhadovat, jak dlouho je budu ještě nacházet ve vysokém koberci :-)

Společně jsme pak kousky špaget házeli do cedníku a odnesli do koše. A je uklizeno. Alespoň ve vrchní vrstvě koberce. :-) 

UPOZORNĚNÍ:  dávejte pozor a sledujte vaše děťátko během hraní a dělání této aktivity. Špagety se mohou snadno zlommiť a děťátko je může snadno vdechnout či jinak se zranit. V případě, že máte možnost použijte místo špaget hrubší či méně lámavější paličky s tupými konci.