Co s sebou rozhodně vzít na hory, aby si je ve zdraví užilo vaše děťátko.

Zatímco půlroční miminko potřebuje na horách ještě dostatečný komfort  a klid, s ročním batolátkem jsme se rozhodli jet do Krkonoš na chatu mimo civilizaci. Zvládli jsme to úplně bez problémů, bylo ale potřeba se pořádně vybavit, aby nás nic nepřekvapilo. 

Oblečení aneb všechno minimálně dvakrát

Hlavní zásada je: "Všechno minimálně dvakrát". Tedy, dvě kombinézy, dvoje botičky, dvě čepičky a minimálně dvoje rukavičky. I když byla chalupa vytopená, když se nám Mareček dopoledne rochnil v sněhu, do odpoledne mu oblečení neuschlo. Ne každý má celou zimní výbavu ve dvojím provedení, a tak jsem popůjčovala botičky, kombinézu i tlustou čepičku od kamarádek a za týden jim to vrátila. 

Vyplatilo se nám vzít kromě kombinézy také oteplovací kalhoty a bundičku. To například, když jsme jeli rolbou, ve které se pan řidič snažil udělat saunu a já byla ráda, že Marečkovi stačilo sundat bundičku a nemuseli jsme ho svlékat z kombinézy. 

Kočárek nebo nosítko

Náš městský kočárek jsme nechali doma a dobře jsme udělali. Půjčili jsme si ale sportovní terénní kočár s lyžičkami. Dá se s ním takhle jet na pěší procházku nebo se dá využít dvou tyčí, díky kterým zdatní běžkaři utáhnou kočárek i na běžkařských výletech. Pozor ale na zmrzlý sníh nebo příliš nakloněné svahy. Kočár je opravdu těžký, tak sami zhodnoťte svojí fyzičku, než se do toho pustíte. 

Parádně jsme využili i nosítko. Plátěné nosítko skoro nic neváží a jednoduše se do něj děťátko posadí a vysadí. Mareček je zvyklý v něm i usnout a tak jsme ho měli na zádech a mohli jsme pořádat výlety. Výhodou také je, že je mu tam opravdu teploučko.

Bobujeme!

Boby patří také určitě do základní výbavy na hory. Nejenže je s nimi pořádná sranda, ale na krátké vzdálenosti se dá i děťátko převézt. My pro ročního Marečka koupili boby s opěrkou na záda

Vybavte si lékárničku

Na internetu je spousta seznamů léků, které bychom měli mít při ruce pro děti (ale i pro sebe). K tomu určitě přihoďte léky na neduhy, které vaše děťátko už někdy v minulosti trápily a mohly by se opakovat ( u nás je to například laryngitida). Z těch základních doporučených je to například:

  • čípky a sirupy na snížení teploty
  • teploměr
  • kapky do očí (sluníčko na horách může být pěkně ostré)
  • kapky do nosu
  • kapky na kašel
  • rehydratační roztok pro případ náhlého průjmu nebo zvracení
  • odsavačka hlenů (vysavač mají snad všude, kde je elektřina)
  • dezinfekce, náplasti a obvazy
  • další léky

Kapuca a zvlhčení vzduchu

A jedna rada na závěr. V některých chalupách bývá opravdu přetopeno. Na chodbách může být ale pěkná zima. To společně se suchým vzduchem uvnitř chalupy jsou ideální podmínky pro onemocnění horních cest dýchacích. Nám se vyplatilo vzít mikiny s kapucí. Když Marek běhal z pokoje (25 stupňů) na chodbu (15 stupňů), alespoň jsme mu rychle narazili kapucu. V noci jsme mu pak vyvětrali a k postýlce mu dali namočené ručníky, které parádně zvlhčily vzduch. I když je opravdu náchylný na kašel a rýmu, tohle jsme s přispěním čerstvého horského vzduchu zvládli na jedničku.