Nachlazení se bohužel nevyhýbá ani těhotným maminkám.

Nachlazením rozumíme rýmu s kýcháním, sekrecí z nosu, mírným kašlem, bolestí v krku doprovázené zvýšenou únavou, bolestí hlavy a různě vysokou teplotou. Příčinou onemocnění je většinou virová infekce, která se nedá přímo léčit. Léčbou mírníme pouze její příznaky.

Vždy je v těhotenství lepší prevence nachlazení, pokud to jde, vyhýbejte se místům s větší koncentrací nemocných lidi.  Pokud je ve vašem okolí někdo nachlazený, jistě pochopí, že se s ním nějaký čas nebudete vídat. Mnohdy vás ale nachlazení potká ať je vaše prevence sebelepší.

Co dělat když se vám nachlazení během těhotenství nevyhne?

 Běžná virová infekce, která způsobuje nachlazení s rýmou, není pro vaše miminko nebezpečná, tyto viry nezpůsobují komplikace v těhotenství ani vrozené vady miminka. Pokud by teplota a příznaky chřipky byly známkami jiného, vážnějšího onemocnění, pak by mohl být plod ohrožen, ale to se týká závažných infekcí, jako jsou například zarděnky.

Běžné nachlazení nebo infekce horních cest dýchacích s nízkými teplotami má velice malý vliv na vaše těhotenství i miminko. Od druhého trimestru se i toto velice malé riziko ještě dále snižuje. Nejvyšší vliv na dítě může mít vysoká teplota nad 38 stupňů. Při takto vysoké teplotě, která by trvala řadu dnů hlavně v počátcích těhotenství, se v těle aktivuje obranná reakce maminky a může ohrozit vyvíjející se miminko, proto je dobré teplotu snižovat pomocí léků. Od druhého trimestru vliv na dítě klesá.

Stejně jako když těhotná nejste, je dobré při nachlazení pít hodně tekutin, být v teple a odpočívat. Jak je zmíněno výše, pokud se teplota blíží 38 stupňům, pak je jistě na místě užívat léky na její snížení.

Jaké léky jsou při nachlazení v těhotenství bezpečné?

  • Při teplotě je první volbou jistě Paralen, neužívejte Ibalgin, Brufen, nebo léky, které obsahují kodein. Paralen je možný užít v intervalu čtyř hodin- tedy šest tablet za den.
  • Při rýmě je možné užít celou řadu volně prodejných nosních kapek, doporučeně po dobu jednoho týdne.
  • Pokud Vás trápí kašel, pak je možné užít například Sinecod či Mucosolvan, při bolesti v krku pak cucavé kapsle Tantum Verde, Strepsils atd.

Pokud vás nachlazení potrápí, kontaktujte svého lékaře, poraďte se s ním a nezapomeňte ho informovat o všech lécích, které jste užila, nebo se k jejich užití chystáte.