Změny váhy v těhotenství jsou individuální. Každá nastávající maminka v těhotenství nabere nějaké to kilo. Přečtěte si, jak jíst v těhotenství tak, abyste přibírala správně a zároveň měla všechny potřebné živiny.

Jíst za dva?

Mezi lidmi panuje všeobecný názor, že by ženy měly během těhotenství jíst dvojnásobné porce jídla. Je však třeba si uvědomit, že ta druhá osoba je jen malinké miminko! Každá z nás je jiná a vaše potřeby se mohou v průběhu těhotenství měnit, ale v prvních dvou trimestrech byste neměla jíst o mnoho více, než je pro vás obvyklé.

Jak je to s váhou v těhotenství? Měla by hned od začátku ručička na váze poskakovat doprava? Je možné, že na začátku těhotenství dokonce trochu zhubnete. Mohou za to zvýšené energetické požadavky na tvorbu placenty, plodu a krve a u někoho také ranní nevolnosti.

Jaký je normální váhový přírůstek v těhoteství?

Přibývání na váze během těhotenství je naprosto přirozené, protože vám v bříšku přece roste miminko. Pokud máte normální váhu před těhotenstvím, pak je celkový přírůstek okolo 10 až 13 kilogramů naprosto normální.

Kolik kalorií bych měla v těhotenství přijímat?

Co se týče příjmu kalorií navíc, o to byste se měla začít zajímat až teprve na začátku třetího trimestru.

Ženám, které měly před těhotenstvím normální váhu, by mělo úplně stačit navýšení přibližně o 200 až 300 kalorií denně.

Určitě však zapomeňte na dvojité večeře! K doplnění uvedeného množství kalorií vám úplně postačí sníst navíc dva krajíčky celozrnného chleba s rostlinným máslem.

Jaké ženy vyžadují vyšší energetický příjem?

Větší navýšení příjmu energie vyžadují:

  • ženy podvyživené,
  • těhotné mladší 18 let,
  • ženy s vícečetným těhotenstvím,
  • nebo ženy s nedostatečným váhovým přírůstkem.

Pokud v těhotenství kouříte (nechcete si to rozmyslet?) nebo se stravujete alternativně, měla byste dbát také na dobře vyváženou stravu. Speciální péči potřebují též ženy, které musí držet dietu ze zdravotních důvodů a těhotné diabetičky.

Co bych měla v těhotenství jíst

Není tolik důležité, kolik toho sníte, jako to, co jíte. Vaše děťátko dostává všechny živiny přímo od vás, takže byste se měla snažit jíst zdravou a vyváženou stravu. Určitě se vyhněte přemíře sladkostí, které vám rychle zvednou hladinu cukru.

Nebuďte na sebe ale zase moc přísná. Někdy se budete cítit hladová jako vlk, jindy se nebudete chtít jídla ani dotknout. Pokud trpíte ranními nevolnostmi, měla byste jíst často, ale menší porce. Jednoduše naslouchejte svému instinktu. Budete překvapená, jak skvěle je vaše tělo vybaveno pro těhotenství.

8 zásad zdravého stravování v těhotenství

  1. Vaše strava by měla být pestrá a měla by zahrnovat všechny důležité složky (kombinujte maso, zeleninu, cereálie, nezapomínejte na ryby a ovoce).
  2. Měla byste jíst pravidelně, a pokud možno pouze čerstvé a kvalitní potraviny.
  3. Nepřejídejte se.
  4. Věnujte pozornost dostatečnému příjmu bílkovin a správnému výběru složení tuků.
  5. Dejte pozor, abyste konzumovala dostatečné množství potravin s vyšším obsahem kyseliny listové, železa, jódu, vápníku a vitamínu D.
  6. Můžete též užívat speciální vitaminové přípravky pro těhotné maminky.
  7. Hlídejte si správný pitný režim. 
  8. Jezte dostatečné množství mléčných výrobků a mléka

Nedostatek důležitých živin během těhotenství může mít závažný dopad na zdraví vás i vašeho miminka. Vaše váhové přírůstky bude lékař pravidelně kontrolovat při každé návštěvě těhotenské poradny. Můžete s ním též zkonzultovat svůj jídelníček, nebo zavolejte nám.

Alkoholu se v těhotenství raději vyhýbejte. Máme pro vás ale recepty na skvělé nealkoholické koktejly, které vám budou ostatní závidět.