Co je to ovulace? Proč je důležitá a jak se dá zjistit, kdy ovulace nastává?

Ovulace znamená uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu. Uvolněné vajíčko je schopno oplodnění cca 24 hodin. Většinou se uvolňuje pouze jedno, vzácně i dvě, potom vznikají dvouvaječná dvojčat

Jak je ovulace řízena?

Ovulaci řídí hormony přívěsku mozkového- hypofýzy, které se nazývají gonadotropiny. Ovulace nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu. Pro uvolnění vajíčka při ovulaci je nutný nárůst luteotropního hormonu. Na tomto principu jsou založeny ovulační testy. Je to tedy hormonálně řízený proces, který nastává při správně fungujícím menstruačním cyklu.

Proč je ovulace nezbytná pro otěhotnění

Pokud nastává porucha menstruačního cyklu kdy nedochází k ovulací, cyklus se nazývá anovulační. Pokud nedojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, není možné jeho oplodnění spermií. Zabránění ovulace je princip, na kterém je založeno fungování kombinované hormonální antikoncepce.

Jak se dá ovulace zjistit

  • Měření bazální teploty 
    Při ovulací dochází ke zvyšování tzv. bazální teploty vlivem hormonů. Pokud se rozhodnete využívat této metody ke zjištění pravděpodobné ovulace, pak byste měla vědět, že je dobré měřit teplotu v pochvě, konečníku či ústech vždy ráno po probuzení zhruba ve stejnou hodinu stejným teploměrem. Ke zvýšení teploty dochází v době pravděpodobné ovulace a teplota přetrvává vyšší cca dalších 10-16 dní. Těsně před ovulací je možné zaznamenat naopak mírný pokles teploty.
  • Ovulační testy
    Na trhu je celá řada ovulačních testů, které je možné využívat v domácím prostředí. Více se o nich můžete dočíst v článku o ovulačních testech.
  • Ultrazvukové vyšetření
    Pokud je při vaginálním ultrazvukovém vyšetření na vaječníku patrné dostatečné množství tzv. folikulů- měchýřků, ze kterých se uvolňuje vajíčko, a jeden svojí velikostí dominuje, pak při změření jeho velikosti je možné odhadnout, kdy ovulace nastane. Folikul praská při velikosti cca 20- 25 mm a uvolňuje se z něj vajíčko, které je schopno být oplozeno cca 24 hodin. Tomuto vyšetření se říká folikulometrie- tedy měření množství a velikosti folikulů ve vaječníku. Toto vyšetření není rutinní, ale provádí se u žen, které nemohou otěhotnět delší dobu a rozhoduje o něm lékař.
  • Změny cervikálního hlenu
    Vzhled a konzistence hlenu se v průběhu menstruačního cyklu mění v závislosti na hormonálních hladinách. Před ovulací je hlen hustější a více žlutvý, postupně řídne a stává se elastickým a bělavým. Umožňuje spermiím ideální prostředí pro přežití a průnik děložním hrdlem.