Každá maminka je šťastná, když poprvé ucítí, jak její děťátko kope. Pokud stále čekáte, přečtěte si náš článek a dozvíte se, co vás čeká.

Poprvé ucítíte svoje děťátko kopat někdy mezi 18. a 20. týdnem těhotenství. Pokud jde o vaše první těhotenství, tak první pohyby vašeho miminka ucítíte většinou až ke konci tohoto období. Některé budoucí maminky mají strach, když tyto pohyby dlouho vůbec necítí, jiné zase mají pocit, že se z nich stal boxovací pytel. Pokud vás sužují jakékoli obavy, zeptejte se svého lékaře nebo nám zavolejte a o celé věci si promluvíme společně.

Kdy ucítíte první pohyby svého děťátka?

Když se mluví o pohybech miminka v bříšku, většina lidí si představuje, jak děťátko uvnitř zuřivě kope malými nožičkami a myslí si, že uvidí obrysy jeho nožiček na břišní stěně těhotné. Na začátku těhotenství je miminko malinké, má kolem sebe dost místa a plodové vody a může se v děloze volně pohybovat, aniž by naráželo do stěn. 

V raných fázích těhotenství pohyby svého děťátka vůbec neucítíte!

První záchvěvy

Až poprvé ucítíte pohyb svého děťátka (většinou mezi 18. až 20. týdnem těhotenství), bude to pro vás velmi vzrušující zážitek – bude to ten nejlepší důkaz toho, že vaše děťátko skutečně existuje a že dobře prospívá. Každé těhotenství je samozřejmě trochu jiné, takže ani to vaše nemusí postupovat podle předem určeného rozvrhu.

První pohyby miminka ucítíte spíše jako šplouchání ve svém břiše a určitě mu ze začátku nebudete věnovat pozornost.

Teprve po chvíli zjistíte, že se fáze aktivity a klidu vašeho miminka pravidelně opakují. Možná si to uvědomíte snáze večer nebo v noci, kdy už vy sama budete v klidu a najednou ucítíte, že se vám v břiše něco děje.

Pohyby děťátka v pozdějších fázích těhotenství

  • až 28. týden těhotenství – není neobvyklé, když ucítíte, jak vám děťátko škytá v břiše. I když hlasité zvuky zvenčí nemohou miminku uškodit, možná ucítíte, jak vám najednou v břiše "nadskočí" úlekem třeba při zahoukání auta.
  • kolem 29. týdne těhotenství – ve vaší děloze začíná být trochu těsno, takže děťátko už nemůže provádět tak velké pohyby, zato vy je vnímáte mnohem intenzivněji než doposud.
  • kolem 32. týdne těhotenství – vaše děťátko bude možná ještě aktivnější, protože se kolem 36. týdne těhotenství chystá otočit do finální polohy před porodem (doufejme, že hlavou dolů!). Volného prostoru v děloze už moc nezbývá a vaše děťátko má teď větší sílu, takže je možné, že vám jeho pohyby budou trochu nepříjemné – hlavně když vás bude kopat nebo tlačit do bránice!
  • 40. týden těhotenství – ke konci těhotenství je obvyklé, že je intenzita pohybů menší. Dítě má méně místa a vody plodové také není tolik. Pořád je ale dost důležité, abyste cítila, že se vaše děťátko pohybuje.

Za normální se považuje cítit 2 pohyby za hodinu, protože dítko v děloze nespí více než 30 minut, je ale nutné si uvědomit, že ne všechny pohyby miminka registrujeme, ne vždy máme čas se na to, zda se pohybuje soustředit, proto nedoporučuji se striktně soustředit na tento údaj.

Bojíte se, že se vaše děťátko málo hýbe?

Pokud máte pocit, že se vaše děťátko pohybuje málo, položte se na levý bok a ležte minimálně půl hodiny, uvidíte, že ucítíte pohyb miminka, pokud byste i tak měla pocit, že se dítko nehýbe nebo naopak hýbe nadměrně, vždy to oznamte svému lékaři, který vaše děťátko zkontroluje při ultrazvukovém vyšetření.

Pokud necítíte pohyby vůbec, i když se soustředíte a jste v klidové poloze, jeďte do porodnice na podrobnější vyšetření.