Otoky nohou potkají většinu těhotných a souvisejí se zadržováním vody v těle. V našem článku vám přinášíme několik tipů, jak otoky zmírnit.

Ke konci těhotenství jsou oteklé nohy častým jevem. A pokud je venku teplo, tak se mohou ještě zhoršovat. Pokud potřebujete poradit, jak otoky v těhotenství zmírnit, přečtěte si rady, které jsme pro vás připravili níže, nebo si o tom promluvte se svým lékařem.

Je otékání nohou v těhotenství normální?

Otékání nohou a pocit nadýmání břicha je důsledkem zadržování většího množství vody ve vašem těle, zvláště koncem těhotenství. Na jejich vzniku se podílí také snížený návrat krve z dolních končetin. Většina těhotných žen trpí otoky kotníků a lýtek, obzvláště po delším stání nebo sezení. Také možná zjistíte, že jsou vám těsné prstýnky na prstech na rukou, a že se vám trochu změnily rysy v obličeji. Jestliže zjistíte, že vás prstýnky tlačí, je lepší je sundat, protože později by se vám to už nemuselo povést.

Otoky mohou být v těhotenství nepříjemné, ale pokud nejsou provázeny dalšími příznaky, pak většinou neznamenají žádné nebezpečí ani pro vás, ani pro vaše děťátko. Je normální, že se otoky zhoršují s postupem dne a situace bývá nejhorší k večeru. Během nočního spánku by měly otoky zmizet. 

Pokud do rána otoky nezmizí, nezmírní se nebo pokud pozorujete otok jen jedné končetiny, informujte o tom svého lékaře. Pokud se však otok objeví znenadání nebo ve větším rozsahu, pak si budete muset nechat zkontrolovat také krevní tlak a nechat vyšetřit moč na přítomnost bílkoviny.

Tipy, jak v těhotenství zmírnit otoky

  • Otékání a pocity nadýmání zmírní zdravé stravování. Jezte vyváženou stravu s dostatkem bílkovin. Vyhýbejte se nadměrně slaným jídlům. Sůl podporuje zadržování vody v těle.
  • Snažte se pravidelně cvičit , nebo alespoň choďte každý den na procházky.
  • Dostatečně pijte. Když nevypijete dostatečné množství tekutin, bude si je vaše tělo snažit zadržovat ještě více než obvykle a budete se cítit ještě více nafouklá a oteklá. Omezte kávu, čaj a nápoje obsahující kofein, které vás odvodní, ale otoky se nezmírní.
  • Během dne se snažte co možná nejčastěji odpočívat – nohy byste přitom měla mít nad úrovní pasu.
  • Snažte se, abyste nikdy nestála nebo neseděla příliš dlouho v jedné pozici. Občas se projděte, procvičte kotníky, dejte si nohy na stoličku.
  • Noste pohodlnou obuv, případně kompresní punčochy, nenoste ponožky a podkolenky s těsnými gumičkami.
  • Možná pomůže i jemná masáž místa, které vám oteklo. Také studený obklad vám udělá dobře.
  • Pomoci může i to, když budete spát na levém boku – usnadní se tím návrat krve zpět k srdci.

Kdy je třeba zbystřit pozornost

Rozšíření otoků na celé bérce, stehna, podbřišek, ruce a obličej je závažným důkazem hromadění tekutiny a může být příznakem tzv. pozdní gestózy (preeklampsie). Lékař proto kontroluje rozsah otoků, krevní tlak a váš váhový přírůstek při každé vaší návštěvě v těhotenské poradně, aby tento závažný stav byl včas zachycen a mohla se zahájit léčba.

Těhotná žena, u které byla preeklampsie zjištěna, musí být po celou dobu těhotenství pečlivě sledována, a to v poradně pro riziková těhotenství, případně hospitalizována, pokud se její stav zhorší.