Alergie a nesnášenlivost si mohou být svými příznaky velmi podobné. Přesto je mezi nimi velký rozdíl. Jaký? A co dělat v případě, že se objeví u vašeho miminka?

Jaký je rozdíl mezi alergií a nesnášenlivostí?

Pokud máte podezření, že vašemu děťátku nedělá dobře mléko nebo nějaká jiná potravina nebo na ně nějak nepatřičně reaguje, asi vás to poněkud vyvede z rovnováhy. V takovém případě se pak může jednat o alergie, anebo nesnášenlivost na danou potravinu. Jaký je tedy rozdíl mezi alergií a nesnášenlivostí?

Alergie na potraviny

Alergická reakce se může objevit i velmi krátce po konzumaci potraviny, některé projevy se však mohou objevit až s delším časovým odstupem (např. vyrážka, průjem, apod.). 

Při alergii probíhá bouřlivá reakce imunitního systému. Imunitní systém reaguje na alergen, který dítě v potravě přijalo, vyrábí proti němu protilátky a řadu dalších látek, které se obranné reakce účastní.

Projevy této překotné obranné reakce imunitního systému mohou být velmi různorodé - může se objevit kýchání, otok, vyrážka či zčervenání pokožky, ale třeba i akutní dechové obtíže nebo průjem a nadýmání.

Pokud si myslíte, že se u vašeho dítěte jedná o alergii, je na místě co nejdříve potíže prodiskutovat s lékařem a potravinu, po které se potíže mohly objevit, dále nepodávat. Na trhu jsou nyní k dispozici speciální mléka určená přímo pro děti, které mají prokázanou alergii na bílkovinu kravského mléka, ale i speciální mléka určená dětem, kde se alergie vyskytuje pouze v rodině (u rodičů nebo sourozence dítěte). Tato speciální mléka obsahují upravenou syrovátkovou bílkovinu, aby bylo sníženo riziko vzniku alergické reakce. 

Nesnášenlivost potravin

Projevy nesnášenlivosti (intolerance) se mohou alergické reakci velmi podobat.  Při nesnášenlivosti neprobíhá reakce imunitního systému, například nesnášenlivost (intolerance) laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou enzymu, který laktózu (mléčný cukr) ve střevě “zpracovává” na její základní složky.

Intolerance laktózy se projevuje zvýšeným nadýmáním, vodovými průjmy s kyselým zápachem.

ABKM = alergie na bílkovinu kravského mléka

Alergie na bílkovinu kravského mléka patří mezi nejčastější alergie dětského věku. Při alergii na bílkovinu kravského mléka je pak nutné vyřadit mléčnou bílkovinu ze stravy dítěte (někdy i ze stravy kojící maminky).  Tato alergie u většiny dětí vymizí kolem třetího roku života, jen výjimečně přetrvává až do dospívání nebo dospělosti.  

Co dělat, když se projeví alergie nebo nesnášenlivost?

Pokud mate podezření, že vašemu dítěti nedělá některá potravina dobře, je dobré zapsat, co přesně a kdy dítě jedlo, jaká byla reakce. Tento zápis vám a lékaři pomůže rozpoznat, na co mohlo děťátko reagovat.

Pokud zavádíte do stravy dítěte novou potravinu, doporučuje se vždy nezavádět více nových potravin zároveň, nabízet novou potravinu po tři dny v malé dávce. Při zavádění nemléčných příkrmů u dětí, které trápí alergie na bílkovinu kravského mléka, je na místě větší opatrnost – delší zkoušení nové potraviny, konzultace s lékařem. Vždy je nejlepší kontaktovat lékaře a vše s ním prodiskutovat. Lékař pomůže určit, co vašemu dítěti nevyhovuje, a poradí vám, co dál.