Kdy nastane první menstruace po porodu? Je možné otěhotnět i přesto, že jste ještě nemenstruovala? Kdy bude vaše menstruace opět pravidelná?

Kdy nastane první menstruace po porodu?

V průběhu šestinedělí dochází ke krvácení z porodních cest u každé ženy, ať rodila přirozenou cestou či císařským řezem. Toto krvácení se nazývá očistky- lochia a není krvácením menstruačním. Pomocí očistků se děloha čistí od zbytků tkání a připravuje se na období, kdy těhotná nebudete. Očistky se s časem mění, z jasně červeného krvácení přes hnědavou barvu až po žlutou nebo téměř průhlednou. U někoho mohou očistky odcházet celé šestinedělí, u někoho pouze pár dní.

Čím častěji budete kojit, tím se děloha bude rychleji zavinovat a čistit, tím budou očistky intenzivnější a rychleji skončí. V průběhu odchodu očistků nezapomínejte na pravidelné sprchování, častou výměnu vložek a prodyšné spodní prádlo. Před kojením si vždy umyjte ruce, aby se nepřenesly bakterie z očistků na vaše prsy a nepotrápil vás zánět. Krvácení v průběhu šestinedělí je normální. Pokud krvácení i po skončení šestinedělí přetrvává, neváhejte vyhledat lékaře.

První menstruační krvácení nastává u každé ženy jindy, je to velice individuální a nedá se předem odhadnout. Před první menstruací je nutné, aby se srovnaly hormony, které řídí změny v ženském těle a tím vedou k menstruaci. Jak rychle se vaše tělo se změnami vypořádá, není jasné. Pokud kojíte, první menstruace se oddaluje, mnohdy až do doby, kdy kojení přerušíte. Je však možné i v průběhu kojení menstruovat a to v případě, že kojíte málo často, jen doplňkově. U žen, které nekojí, přichází menstruace také individuálně, ale většinou do dvou měsíců po porodu.

Je možné otěhotnět, i přesto, že jste ještě nemenstruovala?

Jednoduše ano. Menstruaci může předcházet ovulace, uvolnění zralého vajíčka.  A tím, že nevíme, kdy vaše menstruace nastane, nevíme ani, kdy nastane ovulace. Proto se může stát, že otěhotníte ještě před tím, než by první menstruace stihla přijít. Ani časté kojení není zárukou, že otěhotnět nemůžete. Pokud otěhotnět znovu ještě neplánujete, pak si o možnostech ochrany před otěhotněním promluvte se svým lékařem.  Připomínáme, že pohlavní styk v období šestinedělí není doporučován, především z důvodu možné infekce.

Kdy bude vaše menstruace opět pravidelná?

Stejně jako to, kdy menstruace nastane, tak i její pravidelnosti je velice individuální. Záleží na vašem těle, jak si s hormonální bouří poradí a dokáže ji srovnat. V případě potřeby se vždy obraťte na svého lékaře.